DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
17°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Aile danışmanlığı merkezleri, aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı merkezlerdir. Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli bilgiler, 2012 yılında yayınlanan ve hala yürürlüğü devam eden “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğinde” yer almaktadır. Aile danışmanlık merkezi açmadan önce bu yönetmelikte bilgiler incelenmeli bulunmuş olduğunuz il ve ilçe aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden bilgi alınması faydalı olur. Aile danışmanlığı ofisi açma şartları nelerdir ve neler yapılmalıdır?

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Aile danışmanlığı merkezi nasıl açılır? Aile danışmanı merkezi açmak için yapılması gerekenleri sizler için derledik. Merkez açmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Sahibi Olmak

Aile danışmanlık merkezi açmak için öncelikle aile danışmanlığı sertifikası sahibi olunmalıdır. Aile danışmanlığı sertifikası, MEB’e veya Üniversiteye bağlı kurumların düzenlemiş olduğu kurslara katılarak alınabilir. Merkez açmak için hangi kurumdan sertifika almak daha iyi olur diye düşünebilirsiniz. Aile danışmanlığı merkezi açarken sertifikanızın MEB onaylı veya üniversite onaylı olması arasında fark yoktur. Her iki kurumdan alınacak sertifika ile aile danışmanlığı merkezi açabilirsiniz.

Aile Danışma Merkezlerinde Kimler Çalışır?

Aile danışmanlık merkezini iki aile danışmanı veya bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı ile birlikte açabilmektedir. Aile danışmanlığı merkezinde büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek en az bir personel mutlaka bulunmalıdır. Merkez açabilmek için gereken insan kaynağı bu şekilde olmaktadır.

Aile Danışmanlığı Merkezi Yönetmeliği

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından 4 Eylül 2012’de Resmî Gazetenin 28401 sayısında “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” yayınlanmıştır. Aile danışmanlığı merkezi açma yönetmeliğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yönetmeliği göre aile danışmanı merkezinin nasıl açılacağı, kimlerin açabileceği, kimlerin bu merkezlerde çalışabileceği vb. konularda detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Merkez açacak kişilerin bu yönetmeliği iyi incelemesi gerekmektedir.

Aile Danışmanlık Merkezinin Fiziki Şartlarını Oluşturmak

Aile danışma merkezi için gerekli fiziksel şartların mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir. Yönetmeliğe göre aile danışmanlık merkezi açmak için en az iki danışmanlık odası, müdür odası, bekleme salonu ve asistan için bir yerin olması gerekmektedir. Arşiv odası ve oyun odası da bazı müdürlükler tarafından duruma göre istenebilmektedir. Bu şartları 3 + 1 odaya sahip yerlerle sağlanabilmektedir.

Aile danışmanlık ofisi açarken engelli girişi ve yangın merdiveni olması gerekmektedir. Ofis açmak için yer kiralarken bunlara dikkat edilmesi gerekir. İş merkezileri içerisinde tutulacak ofisler bu şartların sağlanmasında işinizi kolaylaştıracaktır.

Psikolojik danışmanlık odalarının yalıtılmış olması ve dışarıya ses geçirmeme önemlidir. Bu durum ofis açılışında kontrol edilmektedir. Ayrıca ofiste en az iki tane tuvalet bulunması gerekmektedir.

Aile Danışmanlık Merkezi Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Aile danışmanlık merkezi açarken hazırlanması gereken evraklar şu şekildedir.

  • Aile danışmanlarının diploması, aile danışmanlık sertifikası, adli sicil belgesi, kimlik fotokopisi ve tam zamanlı iş sözleşmesi.
  • Asistanın diploması, kimlik belgesi ve adli sicil belgesi ve iş sözleşmesi.
  • Açılacak ofisin krokisi bulunmalıdır.
  • Engelli ulaşımını kolaylaştıracak önlemler beyanı.
  • İtfaiyeden alınmış rapor.
  • Aile danışmanlık merkezi iş akış sözleşmesi.
  • Merkezin adres ve telefon bilgisi beyanı.
  • Merkez müdürü ataması.
  • Yapı ruhsatı.
  • Deprem raporu.

Merkezi açarken bu belgelerden iki nüsha hazırlanarak aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.

Evraklar, aile ve sosyal politikalar müdürlüğe tarafından kontrol edildikten sonra birer nüshası geri verilir. Yetkililer kontrol için 1-2 hafta içerisinde ofise gelirler.

Aile Danışmanlığı Merkezinin Açılması İçin Gerekli Kontroller

Evrak tesliminden sonra Aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden yetkili kişiler önceden arayarak ofisi denetlemek için gelirler.

Denetim esnasında verilen evraklarda belirtilenlerin uyumluluğu kontrol edilir. Merkezin genel düzenine bakılır. Aykırı bir durum bulunmuyorsa uygunluk verirler.

Denetimde eksik olan bir durum olursa belli bir süre vererek eksikliklerin tamamlanmasını isterler. Sonrasında tekrar denetime gelirler.

Ofis denetiminde her şey uygunsa valilik oluru 15 gün içerisinde müdürlük tarafından size iletilir.

Aile Danışmanlık Merkezinde Bulunması Gereken Defterler Nelerdir?

Aile danışmanı merkezinin açıldığına dair ruhsat geldiğinde Aile ve sosyal politikalar müdürlüğü tarafından hazırlanması istenilen defterler şunlardır.

  • Randevu defteri,
  • Denetim defteri,
  • Danışan protokol defteri,
  • Gelen giden defteri

Bu defterler oluşturulduktan sonra müdürlüğe gidilip kaşelenmesi gerekir. Bu defterler çok önemlidir. Yapılan tüm denetimlerde kontrolleri yapılmaktadır. Düzen ve tertip içerisinde tutulmaya özen gösterilmelidir.

Aile Danışma Merkezi Açma Maliyeti Ne Kadar?

Aile danışmanlığı merkezi açarken oluşacak maliyetler değişkenlik gösterebilmektedir. Bulunduğunuz il, ofis malzemelerinin kalitesi, kira vb. etkenlerden dolayı bir rakam telaffuz etmek zordur.